zondag, april 14, 2024
HomeLandelijkKlimaatactivisten Extinction Rebellion Ontlopen Vervolging Schiphol door Identificatiefouten

Klimaatactivisten Extinction Rebellion Ontlopen Vervolging Schiphol door Identificatiefouten

De klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion die in november 2022 het beveiligde gedeelte van Schiphol betraden voor een protest bij het privévliegtuiggebied, zullen niet worden vervolgd. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft alle aanklachten laten vallen na een onderzoek van de Koninklijke Marechaussee, waaruit bleek dat er ernstige fouten zijn gemaakt bij de identificatie van de demonstranten.

Het OM meldt dat “een aanzienlijk deel van het onderzoek naar de identificaties niet correct is verlopen of niet meer verifieerbaar is.”

Op 5 november 2022 drongen enkele honderden demonstranten van Greenpeace en Extinction Rebellion door de hekken van Schiphol-Oost. Ze blokkeerden vliegtuigen en fietsten rond op het platform. Ondanks de arrestatie van meer dan 400 activisten slaagde de marechaussee er niet in om de identiteit van iedereen vast te stellen. Later werd geprobeerd dit te doen door foto’s van het protest te vergelijken met openbare bronnen, inclusief sociale media, en zelfs gezichtsherkenningssoftware.

Helaas bleek dat niet terecht te zijn voor verschillende personen. Het OM stuurde 176 mensen een brief waarin stond dat ze gezien waren bij de actie, maar dit bleek onterecht. Sommige mensen konden aantonen dat ze op de dag van het protest helemaal niet op Schiphol waren geweest.

Uit nieuw onderzoek van de marechaussee blijkt dat bij 64 personen de juistheid van de identificatie niet meer kan worden vastgesteld. In negen gevallen is er sprake van onjuiste identificatie. De gegevens van deze twee groepen worden nu verwijderd uit de systemen van Justitie en de Marechaussee.

Hoewel bij negentig actievoerders van Extinction Rebellion de identificatie correct is verlopen en er geen twijfel is over hun identiteit, wordt de zaak tegen vier verdachten geseponeerd. Het OM geeft aan dat hoewel er geen twijfel bestaat over de juistheid van hun identificatie en de bewijsbaarheid van het feit, het tijdsverloop tot aan de zitting een rol speelt, evenals beperkte capaciteit bij de rechterlijke macht en de belasting van de strafrechtketen. Fouten bij de identificaties spelen hierbij ook een rol, evenals het vermoeden van een mogelijke lage straf, wellicht slechts een waarschuwing.

Ondanks het feit dat niemand uiteindelijk wordt vervolgd, blijft het OM van mening dat het betreden van Schiphol de veiligheid in gevaar brengt en als een misdrijf wordt beschouwd volgens de Luchtvaartwet. Het OM benadrukt dat een dergelijke situatie, waarbij ook sprake was van vernieling en het beklimmen van hekken, niet valt onder de vrijheid van demonstratie.

RELATED ARTICLES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments